SUMMARY "Niedda longa" fig fruits (Ficus carica L.) were dried by dehumidification. Fruits were divided in two different size groups, and dried for 120 h (A) or 96 h (B) in a room (8.5 m3 ), in which 30.5°-32.0°C of temperature and 34-40% of relative humidity were held by a small dehumidifier (29 kg weight). The lots A and B reached respectively 79.3 ± 0.88% and 69.6 ± 4.7 4% of dry matter content, at the end of the process. Following drying, fruits were sprayed with a potassium sorbate solution, then filmpackaged in air or in modified atmosphere and transferred at 20°C to simulate shelf life. Lot A fruits were the most similar for chemical composition to imported dried figs. However, neither lot A nor B substantially differred, after 3 months of shelf life, for external-total count of yeasts, moulds and bacteria from the purchased fruits. Thus, the combination between dehumidification and potassium-sorbate treatment, may allow for safe dried figs to be obtained.

RIASSUNTO Si riferisce su una prova di essiccazione per deumidificazione di frutti di fico (Ficus carica L.) della cv "Niedda longa". I frutti, separati in due lotti differenti per il peso, venivano essiccati per 120 h (A) 0 96 h (B), con un deumidificatore, di 29 kg di peso, che manteneva i valori di temperatura e di umidita relativa di un ambiente di 8,5 m3 , rispettivamente tra 30,5°- 32,0°C e 34-400/0. Ilotti A e B rispettivamente, al termine dell'essiccazione, avevano un contenuto di sostanza secca del 79,3 ± 0,88%e del 69,6 ± 4,740/0. Alia fine i frutti venivano trattati con potassio sorbato, confezionati anche in regime di atmosfera modificata e conservati per 3 mesi a 20°e. II lotto A era iI piu simile, per composizione chimica, ai fichi secchi d'importazione. Comunque, per quanto riguarda Ie conte di lieviti, muffe e batteri epifitici, entrambi i lotti non presentavano differenze degne di nota, rispetto ai fichi d'importazione. Sembra pertanto che I'abbinamento tra deumidificazione e trattamento con potassio sorbato permetta di produrre fichi essiccati stabiIi nel tempo.

”La deumidificazione su piccola scala dei frutti di fico” / Papoff, Cm; Battacone, Gianni; Agabbio, M; Milella, G; Gambella, Filippo; VODRET A, PIGA A; Pretti, L; Farris, Ga. - In: INDUSTRIE ALIMENTARI. - ISSN 0019-901X. - XXXVI 9/97:(1997), pp. 995-1000.

”La deumidificazione su piccola scala dei frutti di fico”

BATTACONE, Gianni;GAMBELLA, Filippo;
1997

Abstract

RIASSUNTO Si riferisce su una prova di essiccazione per deumidificazione di frutti di fico (Ficus carica L.) della cv "Niedda longa". I frutti, separati in due lotti differenti per il peso, venivano essiccati per 120 h (A) 0 96 h (B), con un deumidificatore, di 29 kg di peso, che manteneva i valori di temperatura e di umidita relativa di un ambiente di 8,5 m3 , rispettivamente tra 30,5°- 32,0°C e 34-400/0. Ilotti A e B rispettivamente, al termine dell'essiccazione, avevano un contenuto di sostanza secca del 79,3 ± 0,88%e del 69,6 ± 4,740/0. Alia fine i frutti venivano trattati con potassio sorbato, confezionati anche in regime di atmosfera modificata e conservati per 3 mesi a 20°e. II lotto A era iI piu simile, per composizione chimica, ai fichi secchi d'importazione. Comunque, per quanto riguarda Ie conte di lieviti, muffe e batteri epifitici, entrambi i lotti non presentavano differenze degne di nota, rispetto ai fichi d'importazione. Sembra pertanto che I'abbinamento tra deumidificazione e trattamento con potassio sorbato permetta di produrre fichi essiccati stabiIi nel tempo.
SUMMARY "Niedda longa" fig fruits (Ficus carica L.) were dried by dehumidification. Fruits were divided in two different size groups, and dried for 120 h (A) or 96 h (B) in a room (8.5 m3 ), in which 30.5°-32.0°C of temperature and 34-40% of relative humidity were held by a small dehumidifier (29 kg weight). The lots A and B reached respectively 79.3 ± 0.88% and 69.6 ± 4.7 4% of dry matter content, at the end of the process. Following drying, fruits were sprayed with a potassium sorbate solution, then filmpackaged in air or in modified atmosphere and transferred at 20°C to simulate shelf life. Lot A fruits were the most similar for chemical composition to imported dried figs. However, neither lot A nor B substantially differred, after 3 months of shelf life, for external-total count of yeasts, moulds and bacteria from the purchased fruits. Thus, the combination between dehumidification and potassium-sorbate treatment, may allow for safe dried figs to be obtained.
”La deumidificazione su piccola scala dei frutti di fico” / Papoff, Cm; Battacone, Gianni; Agabbio, M; Milella, G; Gambella, Filippo; VODRET A, PIGA A; Pretti, L; Farris, Ga. - In: INDUSTRIE ALIMENTARI. - ISSN 0019-901X. - XXXVI 9/97:(1997), pp. 995-1000.
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