This study explored the post-prandial hormonal evolution of mid-lactating ewes and goats fed a high starch diet (HS; 20.0% starch, on DM basis) and a low starch diet (LS; 7.8 starch, on DM basis) to understand why in this study ewes partitioned more energy in favor of body reserves and goats in favor of mammary gland. Blood post-prandial samplings were collected at 30, 60, 120, 180 and 240 min post feeding to analyze hormones and metabolites. Plasma NEFA (P=0.005), GH (P=0.0007) and leptin (P<0.0001) were affected by the effect of time. Plasma glucose concentration did not change during the time and was higher in ewes than in goats (60.34 vs 50.31±1.99 mg/dl; P<0.0001). Goats, had higher plasma GH (2.28 vs 1.47±0.37 ng/ml; P=0.037) and leptin concentration (21.08 vs 11.62±1.80 ng/ml; P<0.0001) whereas plasma insulin and IGF-I were higher in ewes than in goats (0.19 vs 0.14±0.02 gg/l; P=0.018; 154.31 vs 107.80±14.92 ng/ml; P=0.0036). The type of diet did not affect any of the metabolic parameters considered. In conclusion, this work suggested that the different hormonal profile observed between the two species could be the cause of the different nutrient partitioning.

Questo studio ha esplorato l'evoluzione ormonale post-prandiale di pecore e capre in allattamento a metà della gravidanza alimentate con una dieta ad alto contenuto di amido (HS; 20,0% di amido, su base DM) e una dieta a basso contenuto di amido (LS; 7,8 amido, su base DM) per capire perché in questo studio le pecore hanno diviso più energia a favore delle riserve corporee e le capre a favore della ghiandola mammaria. I campionamenti post-prandiali del sangue sono stati raccolti a 30, 60, 120, 180 e 240 minuti dopo l'alimentazione per analizzare ormoni e metaboliti. Il NEFA plasmatico (P=0,005), il GH (P=0,0007) e la leptina (P<0,0001) sono stati influenzati dall'effetto del tempo. La concentrazione plasmatica di glucosio non è cambiata nel corso del tempo ed è stata più alta nelle pecore che nelle capre (60,34 vs 50,31±1,99 mg/dl; P<0,0001). Le capre avevano un GH plasmatico più elevato (2,28 vs 1,47±0,37 ng/ml; P=0,037) e concentrazione di leptina (21,08 vs 11,62±1,80 ng/ml; P<0,0001) considerando che l'insulina plasmatica e l'IGF-I erano più elevate nelle pecore che nelle capre (0,19 vs 0,14±0,02 μg/l; P=0,018; 154,31 vs 107,80±14,92 ng/ml; P=0,0036). Il tipo di dieta non ha influenzato nessuno dei parametri metabolici considerati. In conclusione, questo lavoro ha suggerito che il diverso profilo ormonale osservato tra le due specie potrebbe essere la causa del diverso partizionamento dei nutrienti. Parole chiave: piccoli ruminanti, carboidrati-dieta, test post-prandiale

Effects of dietary starch and fiber concentration on post-prandial evolution of blood metabolites and hormones in lactating ewes and goats / Lunesu, M. F.; Atzori, A. S.; Manca, C.; Marzano, A.; Correddu, F.; Fenu, A.; Bomboi, G. C.; Cannas, A.. - 138:(2019), pp. 283-284. (Intervento presentato al convegno Conference: 6th EAAP International Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition tenutosi a Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazil nel 9-12 September 2019.) [10.3920/978-90-8686-891-9_73].

Effects of dietary starch and fiber concentration on post-prandial evolution of blood metabolites and hormones in lactating ewes and goats

Lunesu M. F.;Atzori A. S.;Manca C.;Marzano A.;Correddu F.;Fenu A.;Bomboi G. C.;Cannas A.
2019-01-01

Abstract

This study explored the post-prandial hormonal evolution of mid-lactating ewes and goats fed a high starch diet (HS; 20.0% starch, on DM basis) and a low starch diet (LS; 7.8 starch, on DM basis) to understand why in this study ewes partitioned more energy in favor of body reserves and goats in favor of mammary gland. Blood post-prandial samplings were collected at 30, 60, 120, 180 and 240 min post feeding to analyze hormones and metabolites. Plasma NEFA (P=0.005), GH (P=0.0007) and leptin (P<0.0001) were affected by the effect of time. Plasma glucose concentration did not change during the time and was higher in ewes than in goats (60.34 vs 50.31±1.99 mg/dl; P<0.0001). Goats, had higher plasma GH (2.28 vs 1.47±0.37 ng/ml; P=0.037) and leptin concentration (21.08 vs 11.62±1.80 ng/ml; P<0.0001) whereas plasma insulin and IGF-I were higher in ewes than in goats (0.19 vs 0.14±0.02 gg/l; P=0.018; 154.31 vs 107.80±14.92 ng/ml; P=0.0036). The type of diet did not affect any of the metabolic parameters considered. In conclusion, this work suggested that the different hormonal profile observed between the two species could be the cause of the different nutrient partitioning.
2019
978-90-8686-340-2
978-90-8686-891-9
Questo studio ha esplorato l'evoluzione ormonale post-prandiale di pecore e capre in allattamento a metà della gravidanza alimentate con una dieta ad alto contenuto di amido (HS; 20,0% di amido, su base DM) e una dieta a basso contenuto di amido (LS; 7,8 amido, su base DM) per capire perché in questo studio le pecore hanno diviso più energia a favore delle riserve corporee e le capre a favore della ghiandola mammaria. I campionamenti post-prandiali del sangue sono stati raccolti a 30, 60, 120, 180 e 240 minuti dopo l'alimentazione per analizzare ormoni e metaboliti. Il NEFA plasmatico (P=0,005), il GH (P=0,0007) e la leptina (P&lt;0,0001) sono stati influenzati dall'effetto del tempo. La concentrazione plasmatica di glucosio non è cambiata nel corso del tempo ed è stata più alta nelle pecore che nelle capre (60,34 vs 50,31±1,99 mg/dl; P&lt;0,0001). Le capre avevano un GH plasmatico più elevato (2,28 vs 1,47±0,37 ng/ml; P=0,037) e concentrazione di leptina (21,08 vs 11,62±1,80 ng/ml; P&lt;0,0001) considerando che l'insulina plasmatica e l'IGF-I erano più elevate nelle pecore che nelle capre (0,19 vs 0,14±0,02 μg/l; P=0,018; 154,31 vs 107,80±14,92 ng/ml; P=0,0036). Il tipo di dieta non ha influenzato nessuno dei parametri metabolici considerati. In conclusione, questo lavoro ha suggerito che il diverso profilo ormonale osservato tra le due specie potrebbe essere la causa del diverso partizionamento dei nutrienti. Parole chiave: piccoli ruminanti, carboidrati-dieta, test post-prandiale
Effects of dietary starch and fiber concentration on post-prandial evolution of blood metabolites and hormones in lactating ewes and goats / Lunesu, M. F.; Atzori, A. S.; Manca, C.; Marzano, A.; Correddu, F.; Fenu, A.; Bomboi, G. C.; Cannas, A.. - 138:(2019), pp. 283-284. (Intervento presentato al convegno Conference: 6th EAAP International Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition tenutosi a Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazil nel 9-12 September 2019.) [10.3920/978-90-8686-891-9_73].
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