The Authors refert on «Valencia late» orange susceptibility to chilling injury in relation to picking period and storage temperature. Four fortnightly pickings have been carried out and two temperatures, 3° and 6°C, have been adopted. The results show a close relation between chilling injury and period of picking, particularly if the fruit are stored at 3°C. The fruits of the first and, in minor extent, those of the forth picking have been more resistant to the disorders than the second and third ones. At 6°C the percentage of affected fruits have been low with exception of the second picking. Therefore it appears that the optimal temperature, for «Valencia late» orange long-term storage, is 6°C which may vary depending upon fruit maturation stage.

Studi sui danni da raffreddamento dell'arancio «Valencia late» in relazione allo stadio di maturazione dei frutti e alle temperature di conservazione / Agabbio, Mario Carlo Salvatore; Arras, Giovanni; Chessa, Innocenza. - In: STUDI SASSARESI. SEZIONE 3: ANNALI DELLA FACOLTÀ DI AGRARIA DELL'UNIVERSITÀ DI SASSARI. - ISSN 0562-2662. - 31:(1984), pp. 15-22.

Studi sui danni da raffreddamento dell'arancio «Valencia late» in relazione allo stadio di maturazione dei frutti e alle temperature di conservazione

Agabbio, Mario Carlo Salvatore;Chessa, Innocenza
1984-01-01

Abstract

The Authors refert on «Valencia late» orange susceptibility to chilling injury in relation to picking period and storage temperature. Four fortnightly pickings have been carried out and two temperatures, 3° and 6°C, have been adopted. The results show a close relation between chilling injury and period of picking, particularly if the fruit are stored at 3°C. The fruits of the first and, in minor extent, those of the forth picking have been more resistant to the disorders than the second and third ones. At 6°C the percentage of affected fruits have been low with exception of the second picking. Therefore it appears that the optimal temperature, for «Valencia late» orange long-term storage, is 6°C which may vary depending upon fruit maturation stage.
1984
Studi sui danni da raffreddamento dell'arancio «Valencia late» in relazione allo stadio di maturazione dei frutti e alle temperature di conservazione / Agabbio, Mario Carlo Salvatore; Arras, Giovanni; Chessa, Innocenza. - In: STUDI SASSARESI. SEZIONE 3: ANNALI DELLA FACOLTÀ DI AGRARIA DELL'UNIVERSITÀ DI SASSARI. - ISSN 0562-2662. - 31:(1984), pp. 15-22.
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Arras_G_Articolo_1984_Studi.pdf

accesso aperto

Tipologia: Versione editoriale (versione finale pubblicata)
Licenza: Non specificato
Dimensione 318.02 kB
Formato Adobe PDF
318.02 kB Adobe PDF Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11388/264089
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact