The issues focused in this paper are well defined aspects of production of foods and their conservation and preparation as meals in the poorly equipped context of the protohistoric village. Some arrangements that have already been observed or reconstructed on archaeological basis, specifically when connected to particular found tools are discussed. In some cases the said arrangements have been only intuitively hypotyzed. With specific reference to the Italian protohistory, research on these items has been sometimes supported by ethnographic comparisons. In this search some already stated hypotheses, like those regarding the equipment of the “apennine civilization” are taken into account. Also, new investigation fields are proposed, using an ethnoarchaeological method implying comparisons with social groups not contemporary to the subject. In this case the comparisons are preferably conducted with habits and behaviour of present days rural people living in the research areas themselves. People living far away are not taken into account, but some references to past civilizations are anyhow made. It is possible to infer that many daily problems concerning conservation and handling of alimentary resources were coped in our villages according with ancient traditions, up to the introduction of electricity and current water in all the habitations.

Questo lavoro intende richiamare l’attenzione su alcuni ben definiti aspetti della produzione dei cibi e della loro conservazione e preparazione come pasti, nell’ambiente scarsamente tecnologizzato del villaggio protostorico. Si discutono alcuni accorgimenti che sono già stati in parte osservati o ricostruiti su base archeologica, specialmente quando ricollegabili a specifici manufatti rinvenuti; in altri casi dette soluzioni sono state ipotizzate su basi del tutto induttive. Con riferimento specifico alla protostoria italiana, la ricerca su questi argomenti è stata talvolta supportata da comparazioni etnografiche. Si torna altresì a valutare ipotesi già formulate, come quelle riguardanti lo strumentario proprio della “civiltà appenninica”. Al tempo stesso si propongono nuovi campi di ricerca usando un metodo etnoarcheologico che ricorre a confronti con gruppi sociali non contemporanei alle civiltà antiche considerate, confronti nel nostro caso particolarmente indirizzati verso usi e comportamenti della cultura agraria moderna degli stessi territori di indagine. Non mancano tuttavia riferimenti a civiltà del passato, mentre non sono stati presi in considerazione popoli che vivono in aree lontane. Sembra possibile concludere che molti problemi quotidiani relativi alla conservazione e la manipolazione delle risorse alimentari venissero risolti, anche nei nostri villaggi, secondo tradizioni antichissime, fino alla recente introduzione dell’energia elettrica e del lavello con acqua corrente in tutte le abitazioni.

Before the fridge and the running water. Considerations on food treatment / Depalmas, Anna; di GENNARO, F.. - 2472:(2013), pp. 42-48.

Before the fridge and the running water. Considerations on food treatment

DEPALMAS, Anna;
2013-01-01

Abstract

The issues focused in this paper are well defined aspects of production of foods and their conservation and preparation as meals in the poorly equipped context of the protohistoric village. Some arrangements that have already been observed or reconstructed on archaeological basis, specifically when connected to particular found tools are discussed. In some cases the said arrangements have been only intuitively hypotyzed. With specific reference to the Italian protohistory, research on these items has been sometimes supported by ethnographic comparisons. In this search some already stated hypotheses, like those regarding the equipment of the “apennine civilization” are taken into account. Also, new investigation fields are proposed, using an ethnoarchaeological method implying comparisons with social groups not contemporary to the subject. In this case the comparisons are preferably conducted with habits and behaviour of present days rural people living in the research areas themselves. People living far away are not taken into account, but some references to past civilizations are anyhow made. It is possible to infer that many daily problems concerning conservation and handling of alimentary resources were coped in our villages according with ancient traditions, up to the introduction of electricity and current water in all the habitations.
2013
978-1-4073-1083-1
Questo lavoro intende richiamare l’attenzione su alcuni ben definiti aspetti della produzione dei cibi e della loro conservazione e preparazione come pasti, nell’ambiente scarsamente tecnologizzato del villaggio protostorico. Si discutono alcuni accorgimenti che sono già stati in parte osservati o ricostruiti su base archeologica, specialmente quando ricollegabili a specifici manufatti rinvenuti; in altri casi dette soluzioni sono state ipotizzate su basi del tutto induttive. Con riferimento specifico alla protostoria italiana, la ricerca su questi argomenti è stata talvolta supportata da comparazioni etnografiche. Si torna altresì a valutare ipotesi già formulate, come quelle riguardanti lo strumentario proprio della “civiltà appenninica”. Al tempo stesso si propongono nuovi campi di ricerca usando un metodo etnoarcheologico che ricorre a confronti con gruppi sociali non contemporanei alle civiltà antiche considerate, confronti nel nostro caso particolarmente indirizzati verso usi e comportamenti della cultura agraria moderna degli stessi territori di indagine. Non mancano tuttavia riferimenti a civiltà del passato, mentre non sono stati presi in considerazione popoli che vivono in aree lontane. Sembra possibile concludere che molti problemi quotidiani relativi alla conservazione e la manipolazione delle risorse alimentari venissero risolti, anche nei nostri villaggi, secondo tradizioni antichissime, fino alla recente introduzione dell’energia elettrica e del lavello con acqua corrente in tutte le abitazioni.
Before the fridge and the running water. Considerations on food treatment / Depalmas, Anna; di GENNARO, F.. - 2472:(2013), pp. 42-48.
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