This presentation aims to provide a brief overview of the potential and critical issues related to the forest and silvopastoral productions at national level, also highlighting good practices. It underlines the growing interest in bio-based products, a distinctive sector of the primary productions and of industrial sectors that use or transform bio-resources, such as agri-food, pulp and paper, and part of the chemical industry, biotechnologies and energy, as well as manufacturing. These are key sectors for sustainable development, as they are able to satisfy responsible consumption, with low environmental impact, quality and strong links with the territory, through the consolidation of organized supply chains. The immediate reference is related to the demand for timber as an optimal building material for the needs of sustainable building and living, non-wood products, biomass for renewable energy, as well as the positive impact on tourism. Indeed, sustainable forest management is not in conflict with a productive exploitation of forestland. Forest owners and managers, who are responsible for meeting the challenges of social, economic and cultural change, need to be helped to combine ecologically and socially sustainable management with the possibility of not depressing forest production and related income, in the context of opportunities linked to the circular bio-economy. In this context, the managers must be concretely supported in solving the main problems: land, infrastructures, regulations. Global population growth, climate change and the reduction of the resilience of many ecosystems are transforming these issues into global challenges, which can be addressed through a responsible increase in the use of renewable biological resources and more efficient transformation systems, as well as through an increased social awareness about the role of environmental resources.

Le foreste nutrono con i loro prodotti oltre 1 miliardo di persone nel mondo contribuendo con acqua, carboidrati, proteine, grassi, vitamine, combustibili, medicinali a mantenere gli equilibri naturali per i sistemi rurali. Mentre la diversità agricola mondiale tradizionale si basa su non più di 20 – 30 specie animali e vegetali, la foresta mette a disposizione migliaia di forme vegetali per chi vive vicino ad essa. Queste costituiscono una risorsa economica non indifferente per integrare e migliorare la qualità della vita e le produzioni delle popolazioni rurali e montane. In particolare, le foreste mediterranee ospitano oltre 25000 specie di piante, una enormità se confrontate alle 6000 presenti in Europa centrale e settentrionale. Inoltre, i servizi e beni offerti dalla foresta all’agricoltura e alla filiera alimentare consistono anche nel maggior equilibrio degli ecosistemi agricoli. Basti ricordare l’azione di impollinatori, l’impiego in agricoltura di portainnesti selvatici e varietà selvatiche resistenti, l’azione dei predatori di parassiti per la lotta biologica, il controllo dei microclimi, lo stoccaggio d riserve idriche, l’effetto della lettiera e la formazione dell’humus, il controllo dell’erosione ecc. I descrittori e indicatori introdotti nelle statistiche Europee e recentemente adottati dall’Istat, hanno inserito voci statistiche relative ai prodotti forestali non legnosi che mettono in linea il nostro paese con le nuove funzioni riconosciute alle foreste. Le regole UE e la globalizzazione degli scambi internazionali hanno aperto nuove sfide e introdotto nuovi problemi tra cui il commercio di prodotti a basso prezzo e non controllati dal punto di vista fitosanitario e una maggiore pressione competitiva sui mercati. Per ovviare a questi problemi solo qualità e sicurezza alimentare possono essere le armi vincenti per i produttori europei, soprattutto italiani, per i quali i nuovi mercati delle ricche economie emergenti e la sensibile crescita del reddito pro-capite stanno creando nuove fasce di consumatori.

FORESTE E PRODOTTI ALIMENTARI IN ITALIA / Cantiani, P; Cutini, A; Dettori, Sandro; Ducci, F.. - II:(2015), pp. 644-650. (Intervento presentato al convegno Second International Congress of Silviculture. Designing the future of the forestry sector tenutosi a Firenze nel 26-29 novembre 2014).

FORESTE E PRODOTTI ALIMENTARI IN ITALIA

DETTORI, Sandro;
2015-01-01

Abstract

This presentation aims to provide a brief overview of the potential and critical issues related to the forest and silvopastoral productions at national level, also highlighting good practices. It underlines the growing interest in bio-based products, a distinctive sector of the primary productions and of industrial sectors that use or transform bio-resources, such as agri-food, pulp and paper, and part of the chemical industry, biotechnologies and energy, as well as manufacturing. These are key sectors for sustainable development, as they are able to satisfy responsible consumption, with low environmental impact, quality and strong links with the territory, through the consolidation of organized supply chains. The immediate reference is related to the demand for timber as an optimal building material for the needs of sustainable building and living, non-wood products, biomass for renewable energy, as well as the positive impact on tourism. Indeed, sustainable forest management is not in conflict with a productive exploitation of forestland. Forest owners and managers, who are responsible for meeting the challenges of social, economic and cultural change, need to be helped to combine ecologically and socially sustainable management with the possibility of not depressing forest production and related income, in the context of opportunities linked to the circular bio-economy. In this context, the managers must be concretely supported in solving the main problems: land, infrastructures, regulations. Global population growth, climate change and the reduction of the resilience of many ecosystems are transforming these issues into global challenges, which can be addressed through a responsible increase in the use of renewable biological resources and more efficient transformation systems, as well as through an increased social awareness about the role of environmental resources.
2015
978-88-87553-21-5
Le foreste nutrono con i loro prodotti oltre 1 miliardo di persone nel mondo contribuendo con acqua, carboidrati, proteine, grassi, vitamine, combustibili, medicinali a mantenere gli equilibri naturali per i sistemi rurali. Mentre la diversità agricola mondiale tradizionale si basa su non più di 20 – 30 specie animali e vegetali, la foresta mette a disposizione migliaia di forme vegetali per chi vive vicino ad essa. Queste costituiscono una risorsa economica non indifferente per integrare e migliorare la qualità della vita e le produzioni delle popolazioni rurali e montane. In particolare, le foreste mediterranee ospitano oltre 25000 specie di piante, una enormità se confrontate alle 6000 presenti in Europa centrale e settentrionale. Inoltre, i servizi e beni offerti dalla foresta all’agricoltura e alla filiera alimentare consistono anche nel maggior equilibrio degli ecosistemi agricoli. Basti ricordare l’azione di impollinatori, l’impiego in agricoltura di portainnesti selvatici e varietà selvatiche resistenti, l’azione dei predatori di parassiti per la lotta biologica, il controllo dei microclimi, lo stoccaggio d riserve idriche, l’effetto della lettiera e la formazione dell’humus, il controllo dell’erosione ecc. I descrittori e indicatori introdotti nelle statistiche Europee e recentemente adottati dall’Istat, hanno inserito voci statistiche relative ai prodotti forestali non legnosi che mettono in linea il nostro paese con le nuove funzioni riconosciute alle foreste. Le regole UE e la globalizzazione degli scambi internazionali hanno aperto nuove sfide e introdotto nuovi problemi tra cui il commercio di prodotti a basso prezzo e non controllati dal punto di vista fitosanitario e una maggiore pressione competitiva sui mercati. Per ovviare a questi problemi solo qualità e sicurezza alimentare possono essere le armi vincenti per i produttori europei, soprattutto italiani, per i quali i nuovi mercati delle ricche economie emergenti e la sensibile crescita del reddito pro-capite stanno creando nuove fasce di consumatori.
FORESTE E PRODOTTI ALIMENTARI IN ITALIA / Cantiani, P; Cutini, A; Dettori, Sandro; Ducci, F.. - II:(2015), pp. 644-650. (Intervento presentato al convegno Second International Congress of Silviculture. Designing the future of the forestry sector tenutosi a Firenze nel 26-29 novembre 2014).
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